Infraroodsauna, zin en onzin, deel 1: korte, midden en lange golf

infraroodsauna

Strakke design infraroodsauna

Infraroodsauna, zin en onzin, deel 1: korte, midden of lange golf.

Voorwoord: Er is enorm veel tegenstrijdige informatie te vinden op het internet omtrent de werking van infraroodsauna’s (infraroodcabines) en hun stralingselementen. Klanten die bij ons komen in de toonzaal of op een beurs zien door de bomen het bos niet meer, elke verkoper, elke winkel heeft wel een ander verhaal, vaak tegenovergesteld van wat ze al gehoord hebben. Ze schermen met allerhande trucjes en grafieken van straling om je ervan te overtuigen dat hun straler de enige is die werkt.
Vanuit mijn voorgeschiedenis als kinesitherapeut heb ik een andere kijk op de zaak. Ik tracht dan ook steeds zo objectief mogelijk uit te leggen hoe infraroodstraling werkt, zonder het te technisch te maken.
Op deze manier krijgen klanten een heel ander beeld en kunnen ze de werking ervan beter kaderen.
De bedoeling is om via een regelmatige blog meer inzicht te verschaffen in de werking van infrarood, en op deze manier een totaalbeeld te verkrijgen van alle aspecten die belangrijk zijn bij aanschaf van een infraroodsauna of infraroodcabine.

Deel1: korte, midden of lange golf stralers, wat heeft u nodig?

Ik ga niet uitweiden over de frequenties van de elektromagnetische straling van infrarood, daar is al genoeg over te vinden, maar wel over de werking op het lichaam, en de logica en onlogica van wat er verteld wordt.
Verkopers van korte golf IR beweren vaak dat lange golf niet diep genoeg gaat om een medisch effect te krijgen, verkopers van lange golf beweren dan weer dat korte golf gevaarlijk is en dat dit net zoals bij de zonnebanken binnenkort zal verboden worden.
Waar gaat het nu eigenlijk om?
Infraroodstraling is een golfstraling, en bevindt zich qua spectrum onder rood licht. Infraroodstraling zelf is dus geen licht, het heeft er niets mee te maken, ‘infra’ betekent letterlijk ‘onder’ rood licht.
Infraroodstraling is een warmtestraling. Alles wat warm is straalt infrarood uit, ook je eigen lichaam. Hoe meer warmte (infrarood) iets uitstraalt, hoe meer je dit voelt.
Wanneer je voor een warmtebron zit, en die warmtebron is hoger in temperatuur dan je eigen lichaam, dan zal je lichaam deze warmte opnemen, via dus de infraroodstraling.
De discussie is nu: hoe diep moet die infraroodstraling nu eigenlijk gaan om bijvoorbeeld een medisch effect te krijgen?
Wel:
Lange golf infrarood gaat 1 mm diep, vergelijkbaar met de diepte van een vetgedrukte letter I
Midden golf infrarood gaat 2-3 mm diep, vergelijkbaar met 2x II
Korte golf gaat MAXIMAAL 5 mm diep, vergelijkbaar met een vetgedrukte hoofdletter H

Met andere woorden: het diepste dat een infraroodstraling KAN gaan is 5 mm.
De dikte van je huid (dermis en epidermis) en onderhuids weefsel (vet) samen varieert van 12 tot 17 mm: LINK !!!Je spieren en gewrichten liggen dus veel dieper dan 5 mm. Denk maar aan je röntgen foto’s en dergelijke, of je hernia…. Deze straling geraakt dus nooit op de plaats van het letsel, met geen enkele infraroodstraal en onder geen enkel omstandigheid. Meer nog, stel dat het er wel zou geraken, wat zou deze straal dan kunnen doen? Het is een warmtestraal…dus mag niet toegepast worden op een ontsteking (IJS!!!)
En wat zou die straal dan doen? Er iets uittrekken , oplossen? Doorbloeding verbeteren in het beste geval, maar gaat een betere doorbloeding dan je ontsteking oplossen?
Er is geen enkele logica in dit verhaal te vinden. Ik heb zelfs gehoord dat er verkopers zijn van bepaalde merken van infraroodsauna‘s die beweren dat hun infraroodstraal via je bloed naar andere delen in je lichaam gaat om daar dan een werking te hebben. Natuurlijk hebben deze verkopers enkel cabines met stralers in de rug, en past dit in hun onlogische verhaal, je kan maar proberen. Tip: Vraag even aan een cardioloog of dit kan…
De lange golf zou dan niet diep genoeg gaan, 1mm slechts, en dit zou dan geen werking hebben maar enkel een warmte geven? Ja, warmte en dus infrarood, deze begrippen kan je niet loskoppelen.
Daarnaast schermt men met allerlei types van stralers, incoly, glas, keramisch, carbon etc… alsof de stof waaruit de straler gemaakt is het type van straling bepaalt.
De temperatuur van de straler bepaalt de golfstraling. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de golfstraling. De materie waaruit de straler bestaat heeft er niets mee te maken. De materie waaruit de straler bestaat bepaalt wel of de straler duurzaam is, of breekbaar.

Werkt infraroodstraling dan niet? Jawel hoor, maar niet rechtstreeks.
Onderzoek bij muizen bij muizen heeft het volgende aan het licht gebracht: wanneer je een muis aanstraalt met een infraroodstraler, in een afgesloten bakje, dan stijgt de lichaamstemperatuur van de muis , cfr met een mens. Bij een mens gaat dit van 37°C naar 38°C , core temperature. Je krijgt dan wat men noemt een whole body hyperthermia, een volledige lichaamsopwarming…
Je lichaam denkt dat het ziek is (omdat je kunstmatig koorts opwekt). Bij de muizen werd er op dat moment een bloedname gedaan en men zag dat de T-cellen in het bloed verhoogd waren. Deze T-cellen zorgen oa voor onstekingsremming in je lichaam. Er wordt dus een stof vrijgemaakt die onstekingen remt. Deze stof kan wel naar overal in je lichaam gaan om daar te werken.
Informatie kan je vinden op PUBMED.

Het is dus een kettingreactie: je lichaamstemperatuur wordt opgewarmd door infraroodstralers, en je immuunsysteem gaat hier op reageren. DUS geen rechtstreeks effect van straling.
Voorwaarde is dus dat je lichaam volledig opwarmt!!!! Dit wil zeggen:
– Het heeft geen zin om met je (rug)letsel of een ander letsel voor de straler te gaan zitten of met de deur van je infraroodcabine open te zitten. Dit gaat vanzelfsprekend wel bv je rug opwarmen en deugd doen, maar het geeft geen ontstekingsremming!! Lokale infraroodstraling(warmte!) is geen ontstekingsremming.
– Je infraroodsauna en stralingselementen moet genoeg vermogen hebben om je lichaam volledig op te warmen. (bij een cabine met onvoldoende vermogen spreekt men daarom als wel eens van een ‘warmtecabine’) Een straler met bv lange golf en weinig (infrarood)vermogen zal je lichaam niet opgewarmd krijgen, en dus ook geen ontstekingsremming geven.
– Je moet lang genoeg blijven zitten om je lichaam te laten opwarmen
– Een lokale straling heeft dus geen enkel ontstekingsremmend effect
– Korte of lange golf maakt niet uit, het is het totale vermogen en de ruimte dat telt.
Korte golf zal wel sneller je lichaamstemperatuur verhogen, op voorwaarde dat je overal aangestraald wordt, en je ook lang genoeg kan blijven zitten.

Samenvattend:

Korte of lange golf maakt niet uit. als ze maar genoeg (infrarood)vermogen hebben om je core temperature omhoog te brengen.  Lange golf heeft echter meer tijd nodig om je lichaam op te warmen. Korte golf gaat sneller.
Je moet genoeg infraroodvermogen hebben in de cabine.
Het type straler is niet belangrijk, wel het vermogen.
Het type infraroodstraling wordt bepaald door de temperatuur van het element , niet waaruit het element bestaat.
Er is geen rechtstreeks effect van infraroodstraling, wel een heel sterk onrechtstreeks.
Korte en lange golf kunnen allebei een medisch effect hebben, als de stralers je maar genoeg kunnen opwarmen, en als je in een afgesloten ruimte zit (en dus zelf geen warmte verliest)

Zo, ik hoop hiermee iets meer duidelijkheid gegeven te hebben omtrent het type straling.

Tot binnenkort!