Infraroodsauna: zin en onzin, deel 2: welke houtsoort?

Net zoals in onze vorige post over de soorten infraroodstraling kunnen we ook hier weer besluiten dat er erg veel te doen is rond welke houtsoort de best is voor een infraroodsauna. Algemeen wordt er aangenomen dat cederhout de beste houtsoort is, omwille van weerkaatsende eigenschappen en zelfs antiseptische eigenschappen.

Laten we ook hier weer even logisch nadenken. Elke materie heeft een bepaalde isolerende waarde. En dus een eigen warmtegeleidingscoëfficient.

Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Hoe beter het isoleert, hoe meer infrarood of warmte het dus weerkaatst. Deze isolerende waarde heeft ook met de dikte van het materiaal te maken. Hoe dikker, hoe beter. Isoleren= lage lambda + hoge dikte. Voor hout gelden twee λ-waarden: 0,13 W/mK voor naaldhout en 0,18 W/mK voor loofhout.  Er zijn erg veel chinese/aziatische infraroodcabines op de markt in cederhout, maar meestal is deze ceder maar 0.5 cm of zelfs minder dik, en verlijmd om een triplex plaat. tot zover de meerwaarde van cederhout.

1×1.3 is immers nog altijd veel beter dan 0.5 x 1.8 ….Een dikke vuren houten plank van 1.5 cm zal beter isoleren en dus weerkaatsen dan een ceder plank van 0.5 cm. Alles is dus relatief.

Daarnaast zijn deze infraroodsauna‘s meestal ook niet verder geïsoleerd, omdat dat ‘niet nodig’ zou zijn bij infrarood….euh, infrarood is evengoed een warmtebron, en verdient dus evengoed isolatie, als je voldoende rendement wil halen.

Er zijn daarnaast genoeg andere materialen met een lage lambdawaarde, en ook kunststoffen kunnen een lage lambda waarde hebben. PVC heeft bv een lambda waarde van 0.19, vergelijkbaar met loofhout dus….

Met andere woorden, hout is geen noodzaak, het type hout dat men gebruikt is relatief.

De kunststoffen die wij gebruiken in onze infraroodsauna’s zijn hittebestendig, anti-bacterieel, schimmelwerend en hebben een lage lambda waarde.

Duurzaam, onderhoudsvriendelijk en innovatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *